Vindaloo

29_15

🇮🇳🐓 Chicken Vindaloo – pikantní poklad s portugalskými kořeny

Vindaloo je jedním z nejznámějších a nejmilovanějších indických kari – pikantní, kyselé a plné chutí. Možná vás ale překvapí, že jeho původ nesahá jen do Indie...

Původně pochází z Portugalska, kde se připravoval pokrm "carne de vinha d’alhos" – maso marinované ve vinném octu a česneku. Portugalci přivezli tento recept do indického regionu Goa v 16. století, kde ho místní kuchaři upravili podle svých chutí: přidali chilli, exotické koření, cibuli a cukr – a vzniklo dnešní Vindaloo.

 

🛒 Ingredience (4 porce):

Pasta - marináda a omáčka:

  • 4 sušené červené chilli papričky (např. Kashmiri) – zbavené semínek, namočené v horké vodě 15 min
  • 1 lžička černého pepře (celý)
  • 1 lžička hořčičných semínek (žlutá nebo černá)
  • 1 lžička římského kmínu (celý)
  • 4 tobolky kardamonu (vyloupané)
  • 4 hřebíčky
  • 1/2 tyčinky skořice (nebo 1/2 lžičky mleté)
  • 1 větší červená cibule – nakrájená na tenké měsíčky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • hrst čerstvého koriandru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce cukru (ideálně třtinového)
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce jablečného nebo vinného octa (nejlépe bílého)

Do pánve:

  • 600 g kuřecích prsou nebo stehen bez kosti (nakrájených na větší kostky)
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička papriky (může být uzená)
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce rostlinného oleje (nejlépe hořčičný nebo slunečnicový)
  • 150 ml rajčatové passaty
  • 2 menší brambory – oloupané a nakrájené na kostky

 

30_13 31_10 32

 

👨‍🍳 Postup:

1. Příprava koření a pasty

  • Na suché pánvi krátce (cca 1 minutu) opražte pepř, hořčičná semínka, římský kmín, hřebíček, skořici a kardamon, dokud nezačnou uvolňovat vůni.
  • Mezitím osmažte červenou cibuli na troše oleje do tmava – získá sladkou, karamelovou chuť.
  • V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte: namočené chilli papričky, pražené koření, osmaženou cibuli, česnek, zázvor, koriandr, protlak, cukr, sůl a ocet – vznikne vám krásně tmavá, voňavá pasta.

2. Marinování masa

  • Smíchejte kuřecí maso s touto pastou a nechte marinovat alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc v lednici.

3. Vaření

  • V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej, přidejte kurkumu, papriku a protlak, chvíli restujte.
  • Přidejte marinované maso (většinu pasty si nechte na později) a opečte ze všech stran.
  • Přidejte zbytek pasty, rajčatovou passatu, brambory a trochu vody, pokud je směs příliš hustá.
  • Zakryjte pokličkou a dustě cca 30–40 minut, dokud maso a brambory nezměknou.

4. Dochucení

  • Na závěr dochuťte solí a cukrem dle potřeby – chuť by měla být pikantní, sladkokyselá, výrazná.

 

🍚 Servírování:

Podávejte s:

  • Nadýchanou basmati rýží
  • Lžící bílého jogurtu
  • Čerstvým koriandrem
  • Můžete přidat i placky naan nebo čapátí

 

34_4

 

🧡 Tip na závěr:

Vindaloo chutná ještě lepší druhý den, až se chutě krásně rozleží. A pozor, je to jídlo návykové!

 

Přesný video návod naleznete níže! 

Zakupte si jednoduše suroviny k přípravě, které používám i já!

Pokud nechcete ztrácet čas hledáním na internetu nebo cestováním sem a tam při hledání potřebných surovin! Můžete si koupit můj slanej box, kde naleznete vše, co používám i já! Odesílám ihned po přijetí objednávky! 😊

 

Banner box