🇮🇳🐓 Chicken Vindaloo – pikantní poklad s portugalskými kořeny
Vindaloo je jedním z nejznámějších a nejmilovanějších indických kari – pikantní, kyselé a plné chutí. Možná vás ale překvapí, že jeho původ nesahá jen do Indie...
Původně pochází z Portugalska, kde se připravoval pokrm "carne de vinha d’alhos" – maso marinované ve vinném octu a česneku. Portugalci přivezli tento recept do indického regionu Goa v 16. století, kde ho místní kuchaři upravili podle svých chutí: přidali chilli, exotické koření, cibuli a cukr – a vzniklo dnešní Vindaloo.
🛒 Ingredience (4 porce):
Pasta - marináda a omáčka:
- 4 sušené červené chilli papričky (např. Kashmiri) – zbavené semínek, namočené v horké vodě 15 min
- 1 lžička černého pepře (celý)
- 1 lžička hořčičných semínek (žlutá nebo černá)
- 1 lžička římského kmínu (celý)
- 4 tobolky kardamonu (vyloupané)
- 4 hřebíčky
- 1/2 tyčinky skořice (nebo 1/2 lžičky mleté)
- 1 větší červená cibule – nakrájená na tenké měsíčky
- 3 stroužky česneku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- hrst čerstvého koriandru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce cukru (ideálně třtinového)
- 1 lžička soli
- 3 lžíce jablečného nebo vinného octa (nejlépe bílého)
Do pánve:
- 600 g kuřecích prsou nebo stehen bez kosti (nakrájených na větší kostky)
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička papriky (může být uzená)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce rostlinného oleje (nejlépe hořčičný nebo slunečnicový)
- 150 ml rajčatové passaty
- 2 menší brambory – oloupané a nakrájené na kostky
👨🍳 Postup:
1. Příprava koření a pasty
- Na suché pánvi krátce (cca 1 minutu) opražte pepř, hořčičná semínka, římský kmín, hřebíček, skořici a kardamon, dokud nezačnou uvolňovat vůni.
- Mezitím osmažte červenou cibuli na troše oleje do tmava – získá sladkou, karamelovou chuť.
- V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte: namočené chilli papričky, pražené koření, osmaženou cibuli, česnek, zázvor, koriandr, protlak, cukr, sůl a ocet – vznikne vám krásně tmavá, voňavá pasta.
2. Marinování masa
- Smíchejte kuřecí maso s touto pastou a nechte marinovat alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc v lednici.
3. Vaření
- V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej, přidejte kurkumu, papriku a protlak, chvíli restujte.
- Přidejte marinované maso (většinu pasty si nechte na později) a opečte ze všech stran.
- Přidejte zbytek pasty, rajčatovou passatu, brambory a trochu vody, pokud je směs příliš hustá.
- Zakryjte pokličkou a dustě cca 30–40 minut, dokud maso a brambory nezměknou.
4. Dochucení
- Na závěr dochuťte solí a cukrem dle potřeby – chuť by měla být pikantní, sladkokyselá, výrazná.
🍚 Servírování:
Podávejte s:
- Nadýchanou basmati rýží
- Lžící bílého jogurtu
- Čerstvým koriandrem
- Můžete přidat i placky naan nebo čapátí
🧡 Tip na závěr:
Vindaloo chutná ještě lepší druhý den, až se chutě krásně rozleží. A pozor, je to jídlo návykové!
Přesný video návod naleznete níže!
Zakupte si jednoduše suroviny k přípravě, které používám i já!
Pokud nechcete ztrácet čas hledáním na internetu nebo cestováním sem a tam při hledání potřebných surovin! Můžete si koupit můj slanej box, kde naleznete vše, co používám i já! Odesílám ihned po přijetí objednávky! 😊